Η ιστορία της γης

Την Πέμπτη 11/4/2024, οι εκπαιδευτικοί και οι  μαθητές της Ε ΄Δημοτικού, επισκεφθήκαμε το Ίδρυμα Ευγενίδου και παρακολουθήσαμε  την “Ιστορία της Γης” .

Μέσα από την προβολή ανακαλύψαμε πώς γεννήθηκε και πώς εξελίχθηκε η Γη μας στο πέρασμα του χρόνου, πώς σχηματίστηκαν οι οροσειρές στην επιφάνειά της, αλλά και οι βαθιές τάφροι στον ωκεάνιο πυθμένα, πώς προκαλούνται οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις και πολλά άλλα!!!

Ο Θρύλος του Μαγεμένου Ύφαλου

Την Τρίτη 9/4/2024, οι εκπαιδευτικοί και οι  μαθητές των τάξεων Α΄και Β΄Δημοτικού, επισκεφθήκαμε το Ίδρυμα Ευγενίδου και παρακολουθήσαμε  με αναβαθμισμένο ψηφιακό σύστημα προβολής  τον «Θρύλο του Μαγεμένου Ύφαλου» ,μια εκπαιδευτική παιδική παράσταση  γεμάτη με χιούμορ και φαντασία, που μπορεί να απολαύσει όλη η οικογένεια και μεταφέρει ένα σημαντικό μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος του πλανήτη μας.

Πολεμικό μουσείο

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου οι μαθητές της Ε’ τάξης, στα πλαίσια του εορτασμού της ελληνικής επανάστασης, ξεναγήθηκαν στο πολεμικό Μουσείο όπου είχαν την ευκαιρία να δουν όπλα, πίνακες, μακέτες και διάφορα αντικείμενα τα οποία διηγούνται την πολεμική ιστορία της πατρίδας μας από την αρχαιότητα έως σήμερα.

«Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και … ο Κλεομένης»

image 1

Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, οι μαθητές της Α΄-Β΄-Γ’ Δημοτικού, παρακολουθήσαν την θεατρική παράσταση : «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και … ο Κλεομένης». 

Οι μαθητές μας,παρακολούθησαν τέσσερα φιλαράκια να δημιουργούν χώρο εκεί που δεν υπάρχει,μεταμορφώνοντας το αφιλόξενο για παιδιά αστικό τοπίο σε ένα απέραντο φανταστικό παιχνιδότοπο.

Ταξιδεψαν,μέσω της συγκινησιακής τους συμμετοχής ,στο παιχνίδι των ηρώων ,ανάμεσα σε κάδους, αυτοκίνητα, κολώνες, πολυκατοικίες και φωνές γειτόνων με οδηγό και καύσιμο την φαντασία και την φιλία τους…

Στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης

Η Δ τάξη, την Τετάρτη 13/03/2024 επισκέφτηκε τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης! Από το 1987 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια είναι ένα μοναδικό σύμβολο του πνεύματος, της τόλμης και του πολιτισμού που χάρισαν οι αρχαίοι Έλληνες στην ανθρωπότητα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν στα Προπύλαια, το Ερέχθειο, στο ναό της Αθηνάς και βέβαια στον εμβληματικό Παρθενώνα!

Επίσκεψη της Ε΄τάξης στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών

Οι μαθητές της Ε’ τάξης επισκέφτηκαν το Βυζαντινό Μουσείο όπου είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι στο παρελθόν  στα πλαίσια του προγράμματος “Με τα μάτια της ψυχής των βυζαντινών” . Ηρθαν σε επαφή με αντικείμενα της καθημερινής ζωής των βυζαντινών (ρούχα, οικιακά σκεύη, κοσμήματα ) και έμαθαν πολλές λεπτομέρειες για τις συνήθειες των ανθρώπων αυτών.

Επίσκεψη στο εργαστήριο Κεραμικής τέχνης

Την Παρασκευή, 23/2/2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Β και Γ τάξεων επισκέφτηκαν το Εργαστήριο Κεραμικής Τέχνης και δημιούργησαν τη δικής τους αποκράτικη μάσκα από πηλό. Η υπεύθυνη του εργαστήριου έδωσε σαφείς και αναλυτικές οδηγίες για να βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να διαχειριστούν αποτελεσματικά τον πηλό και να τον μορφοποιήσουν. Το σχέδιο ήταν ελεύθερο ωστόσο υπήρχαν “πρότυπες” μάσκες που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και αναπαριστούσαν κάποιες μορφές, κυρίως από ζώα!

Στο τέλος, η υπεύθυνη κα Γκόφα έκανε επίδειξη της χρήσης του τροχού κεραμικής. Πήρε μια άμορφη μάζα πηλού και με τη βοήθεια του τροχού και των χεριών της δημιούργησε ένα υπέροχο βάζο!

Δημοτική βιβλιοθήκη Κορωπίου

Άλλη μια φορά η Δημοτική βιβλιοθήκη Κορωπίου υποδέχτηκε τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β’ τάξης, την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους του λαογραφικού μουσείου που υπάρχει στη βιβλιοθήκη και στη συνέχεια διάβασαν βιβλίο σχετικά με την αρχή της ζωής, της γέννησης. Έφτιαξαν κολάζ βάζοντας τις λέξεις που θεωρούν σημαντικές για τη δική τους ζωή και δημιούργησαν κατασκευές !

Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών

Την Τρίτη, 30/05/2023, οι μαθητές της Ε’ τάξης επισκέφτηκαν το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών!

Εκεί συζήτησαν τα σημερινά προβλήματα του θαλάσσιου/υδάτινου περιβάλλοντος και διεύρυναν τις γνώσεις τους πάνω στο περιβάλλον, καταννόησαν τους μηχανισμούς και τις λειτουργίες των υδάτινων οικοσυστημάτων και αντιλήφθηκαν τις πιέσεις που ασκούνται σε αυτά από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, μέσα από διαδραστικές και βιωματικές δραστηριότητες.